Bekkenbunnen
Bekkenbunnen gir en støttende effekt for indre organer og sørger for at vi kan holde på urin, luft og avføring. Har du en svak og/eller for stram bekkenbunnsmuskulatur kan du oppleve plager som urinlekkasje, fremfall og smertetilstander i underlivet.
Hva er bekkenbunnen?
Bekkenbunnen danner gulvet i bekkenet vårt og er en stor muskel som sitter rundt anus, vagina og urinrør. Den har som oppgave å holde våre indre organer livmor, blære og tarm på plass. Det er også den muskelen som får mest gjennomgå i graviditeten og under fødsel.
Under fødsel så tøyes denne muskelen tre ganger sin hvilelengde (!) Hvor mye den påvirkes under en vaginal fødsel er veldig individuelt, men forskning viser likevel at den kan miste så mye som 70% av sin originale muskelstyrke. Dette kan dermed gi en del plager og utfordringer hos den som nettopp har født.
Inkontinens
Inkontinens er ufrivillig lekkasje av urin, luft og/eller avføring. Omtrent en 1/3 av alle kvinner opplever inkontinens eller underlivsfremfall som en konsekvens av en svak bekkenbunnsmuskulatur. Det er viktig å vite at selv om dette er et relativt vanlig problem for mange kvinner, er det ikke noe man trenger å leve med.
Det finnes flere behandlingsalternativer for de som opplever dette, enten om du har nettopp født eller aldri har født. Ta kontakt med en behandler som har kompetanse på kvinnehelse for å finne ut av årsaken og få råd og veiledning for veien videre.
Underlivsfremfall
Underlivsprolaps eller fremfall er en tilstand der de indre organene i bekkenet (livmor, urinblære eller endetarm) faller ned i bekkenet grunnet en svekket bekkenbunnsmuskulatur. Det finnes forskjellige nivåer av fremfallet og behandlingen må tilpasses deretter. Noen opplever at det kan bule ut i skjeden. Det kan være smertefullt og føre til andre problemer med urinveier eller tarm.
Symptomer på underlivsprolaps
- Tyngdefølelse i underlivet
- Følelse av at noe buler ut gjennom skjedeåpningen
- Problemer med å gjennomføre samleie
- Lekkasje av urin
- Sårhet/smerter
- Tømmingsproblemer for urin
- Tømmingsproblemer for avføring
Vulvodyni/vaginisme
Dette er en smertefull tilstand som kan ha ulike årsaker. Det betyr at man har sviende eller brennende smerter i underlivet. Det kan være overfladisk eller dypere inn i skjeden. Vaginisme betyr at bekkenbunnen er for stram og smertefull til at penetrering kan gjennomføres. Årsakene kan være sammensatte og det er ofte relatert til traumer og overgrep. Det er også vanlig med angst og smerter etter operasjoner i underlivet.
Bekkenbunnsundersøkelse
- Anamnese - En bekkenbunnsundersøkelse begynner vanligvis med en grundig anamnese for å forstå bedre sykehistorien din og eventuelt avdekke den potensielle årsaken til plagene dine. Før vi undersøker fysisk går vi gjennom en forklaring på hva bekkenbunnen er og hvordan du selv aktiverer muskulaturen. Dette kan også gjøres over en videokonsultasjon.
- Visuell undersøkelse - Undersøkelsen begynner som regel visuelt for å se om du aktiverer muskulaturen på riktig måte eller om du kompenserer ved bruk av andre muskler.
- Vaginal palpasjon - Deretter vil det undersøkes vaginalt med en finger. Dette er for å kjenne på styrken og hvor de eventuelle smertene dine sitter.
- Manometri - Dersom du har god kontakt med muskulaturen bør styrken vurderes med noe vi kaller "manometri". Dette er en trykkmåler som måler din maksimale styrke og utholdenhet i bekkenbunnsmuskulaturen. Dette gir oss et mer nøyaktiv mål på din nåværende styrke som vi kan måle igjen ved en senere anledning når du har fått trent opp styrken din.
Når benytter vi manometri?
- Kontroll av bekkenbunnsmuskulaturen etter graviditet og fødsel (min. 6 uker etter fødsel)
- Under graviditet for forebygging av plager etter fødsel
- Inkontinens – ufrivillig lekkasje av urin
- Fremfall / underlivsprolaps
- Smertetilstander i underlivet
Behandling av inkontinens og underlivsprolaps
Etter undersøkelsen går vi gjennom resultatene dine og legger en plan for veien videre. Dette kan inkludere råd, veiledning, bekkenbunnstrening, rekvisjon til andre hjelpemidler og eventuelt manuell behandling av smertene.
Bekkenbunnstrening er standard behandling i Norge ved urininkontinens og underlivsfremfall. Det er nå godt dokumentert hvilken effekt bekkenbunnstrening har på disse tilstandene.
- Trening av bekkenbunnen i svangerskapets 20.-36. uke har vist seg å redusere risikoen for å få urinlekkasje etter fødselen.
- Ifølge flere norske studier blir ca. 70 % helt bra eller bedre kun med 3-6 måneders systematisk, daglig styrketrening av bekkenbunnen.
Undersøkelser viser dessverre at mange kvinner trener feil og er usikre på om de gjør øvelsene riktig. Dersom du er i tvil så anbefaler vi en sjekk hos en behandler som har kompetanse på kvinnehelse og som kan instruere deg i riktig trening og gi deg god veiledning for veien videre.
Vår kiropraktor Emma har kompetanse på kvinnehelse og utfører bekkenbunnsundersøkelser med manometri. Hun følger opp gravide og kvinner generelt i Østfold som sliter med ulike typer inkontinens og underlivssmerter. Som kiropraktor er Emma primærkontakt og kan henvise til legespesialister, MR eller andre bildediagnostiske undersøkelser og sykemelde inntil 12 uker ved klinisk behov. Hun tilbyr også videokonsultasjon før den fysiske timen dersom du er usikker på og vil finne ut om en bekkenbunnsundersøkelse er noe for deg.
Videokonsultasjon: 450,- (ring eller send oss en epost før du bestiller fysisk time)
Bekkenbunnsundersøkelse: 940,- eksl. vaginal probe (150,-)